Tuinbouw


Uit grootschalige praktijkproeven blijkt dat jonge planten geteeld met vitaal water zich beter ontwikkelen en een beter vertakt wortelstelsel hebben. De mineralenorganisatie van water heeft dus een belangrijke impact op de weerbaarheid en groei van een gewas. Met die aantekening dat vitaliteit van het water volgens de betrokkenen niet het einddoel is, maar moet worden gezien als onderdeel van een groter systeem het zgn. watermanagement.

De planten doen het gewoon makkelijker, een prachtige uitkomst. Hoe mooi is het dat het gietwater zelf de plant iets extra kan meegeven, waardoor vitaliteit en de weerbaarheid van het gewas zich verder kunnen ontwikkelen. Het water verbetert onder meer de uniformiteit en het wortelgestel van planten.
Hoe vitaler het gietwater, hoe beter de sporen en mineralen zijn georganiseerd en hoe makkelijker een plant zijn voedingsstoffen kan opnemen. Goede ervaringen zijn er volop. Telers die met het water experimenteerden zagen vaak met eigen ogen de positieve gevolgen.

Het streven naar vitaliteit eindigt dus niet bij water, maar wordt simpelweg geïntegreerd in het complete systeem om vervolgens deel uit te maken van de interactie tussen teler en gewas op het desbetreffende bedrijf. Op deze wijze wordt het best mogelijke eindproduct verkregen.

Compostering


Onno Harmsen, afvalverwerkingsbedrijf Twence

Bij het afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo (Ov) zijn belangrijke successen behaald dankzij de Leliveld vitaliser. Op de compostafdeling wordt door een bijzonder effectief proces een hoogwaardige compost verkregen. Men verwerkt groente-, fruit- en tuinafval tot compost die op diverse plaatsen zijn nut weer bewijst. Onno Harmsen is bedrijfsleider van de composteringsafdeling. “Wij hebben zeer veel succes met het gebruik van de vitaliser. Door het gevitaliseerde water hebben de bacteriën die voor de compostering zorgen nu meer zuurstof ter beschikking. De bacteriën kunnen zich hierdoor beter ontwikkelen en dit maakt dat zij effectiever kunnen werken.”

“Er vindt een herordening van de moleculen in het water plaats; moleculen worden georganiseerd in hun originele verband. Niet gevitaliseerd water beschikt over veel ´informatie´ die niet natuurlijk is en als zodanig niet wordt herkend door bacteriën. Dit is ook een extra reden dat het gevitaliseerde water wordt hergebruikt bij de compostering: de juiste informatie in het water blijft behouden en bacteriën en micro-organismen hebben minder overlast van onbekende structuren in het water. Hierdoor doen zij hun werk veel sneller en effectiever!”

Resultaten hiervan zijn:
Dat de rijpingsgraad stabiel is.
Dat de compost vrijwel niet meer stinkt.
Dat de compostering nu in 3 weken gebeurt i.p.v. in 10 weken.
Dat de compost van een aanzienlijk betere kwaliteit is.

Bovendien is de uitstoot van lucht- en geuremissies aanzienlijk gedaald.